بهترین روش کاشت مو در ایران و جهان چیست ؟

یک کاشت موی موفق حاصل قرار گرفتن مجموعهای از بهترینها در کنار هم است: بهترین کاندیدای کاشت مو، بهترین جراح کاشت مو، بهترین کلینیک کاشت مو و در نهایت بهترین روش کاشت مو. نکتهی قابل توجه این است که دغدغهی ابتدایی و اصلی بسیاری از درمانجویان شناسایی بهترین روش کاشت مو است. برای همین تصمیم گرفتیم تا این مسئله را دقیق و موشکافانه بررسی کنیم. در این مقاله نگاهی به روشهای مختلف کاشت مو و همچنین عوامل موثر بر یک کاشت موی موفق خواهیم داشت.
بهترین روش کاشت مو
بگذارید همین ابتدا اصل مطلب را بیان کنیم: بهترین روش کاشت مو باید با توجه شرایط شما تعیین شود و هیچگاه نمیتوان یکی از روشهای کاشت مو را به عنوان بهترین یا برترین معرفی کرد.
جملهی بالا را تقریباً در تمام منابع معتبر خواهید خواند و از همهی متخصصان حرفهای خواهید شنید. تمام روشهای کاشت مو مزایا و معایبی دارند و هیچ کدام بینقص نیستند. برای تعیین بهترین روش کاشت مو باید در ابتدا شرایط شما را با دقت بررسی کنیم. سپس نتایج را با نقاط قوت و ضعف هر روش کاشت مو مطابقت دهیم. به این ترتیب میتوانیم بهترین یا به بیان صحیحتر، مناسبترین روش کاشت مو را برای شما تعیین کنیم.
آشنایی با روشهای کاشت مو
ابتدا باید بدانید که تفاوت بین روشهای مختلف کاشت مو چیست. روشهای کاشت مو براساس دو جنبهی اصلی، نامهای متفاوتی میگیرند:
- تکنیک استخراج فولیکولها: به طور کلی ۵ تکنیک رایج برای استخراج فولیکولها وجود دارد ولی امروزه فقط از دو تکنیک استفاده میشود: برداشت نواری (Strip Method) و استخراج واحدهای فولیکولی (FUE). از تکنیک اول در روشهای FUT و ترکیبی استفاده میشود و از تکنیک دوم در روشهای FIT، SUT، MicroFIT و BHT استفاده میشود.
- ابزارهای مورد استفاده: در روشهای مختلف کاشت مو از ابزارها و دستگاههای خاصی استفاده میشود. مثلاً در روش FIT از پانچهای دستی استفاده میشود و در روشهای SUT از دستگاهی استفاده میشود که مجهز به پانچ چرخنده و سیستم ساکشن است.
به جز موارد بالا، تفاوتهای زیادی در بین مراحل مختلف کاشت مو وجود ندارد. مثلاً کاشت گرافتها در همهی روشهای کاشت مو به صورت واحدی صورت میگیرد. حال بسته به روش مورد استفاده، ممکن است مرحلهی کاشت به کمک دستگاههای پیشرفته یا پانچهای دستی انجام شود.
تکنیک استخراج فولیکولها | ابزارهای کاشت مو | |
کاشت مو به روش FUT | برداشت نواری | ابزارهای جراحی دستی |
روش ترکیبی | برداشت نواری + استخراج واحدهای فولیکولی | معمولاً ابزارهای جراحی دستی |
کاشت مو به روش FIT | استخراج واحدهای فولیکولی | ابزارهای جراحی دستی |
کاشت مو به روش SUT | استخراج واحدهای فولیکولی | دستگاه نیمه خودکار SAFE |
کاشت مو به روش Micro FIT | استخراج واحدهای فولیکولی | معمولاً دستگاه پیشرفته مثل NeoGraft |
جدول ۱ – انواع روشهای کاشت مو
ممکن است در منابع مختلف دو روش کاشت موی BHT و UFIT را هم دیده باشید. اساس نامگذاری این دو روش با سایر روشهای کاشت مو فرق دارد و خودشان یک روش مجزا نیستند. در BHT از موهای بدن برای کاشت مو استفاده میشود و ممکن است به کمک روشهای FIT، SUT و Micro FIT انجام شود. روش UFIT نیز معمولاً به روشهای بدون نیاز به تراشیدن موهای سر (Unshaved) اطلاق میشود و ممکن است به کمک هر یک از روشهای نامبرده در جدول بالا انجام شود.
روشهای کاشت مو به تفکیک نقاط قوت و ضعف
برای این که بررسی کاربردیتری روی روشهای کاشت مو داشته باشیم، روشهای کاشت مو را از نظر چهار جنبهی تراکم، کیفیت گرافتها، عوارض و هزینهها مورد بررسی قرار دادهایم. البته این مقایسه میتواند جنبههای زیاد دیگری نیز داشته باشد؛ ولی معمولاً این ۴ مورد اهمیت زیادی برای درمانجویان دارند.
۱) تراکم
بسته به میزان طاسی، تعداد گرافتهای لازم برای پر کردن مناطق دچار ریزش مو متفاوت خواهد بود. برای مشخص کردن تراکم هدف، از معیار نوروود کمک میگیریم که براساس الگوهای شایع ریزش مو در مردان طراحی شده است.
توجه داشته باشید که در جدول بالا تعداد گرافت مورد نیاز ذکر شده است. برای محاسبهی تعداد تار موی مورد نیاز، باید اعداد جدول را دوبرابر کنید. چرا که در هر گرافت به طور متوسط، ۲ عدد تار مو قرار دارد.
از نظر تراکم، بهترین روش کاشت مو، روش ترکیبی است. در روش ترکیبی میتوان در هر جلسه حدود ۴۵۰۰ تا ۵۰۰۰ گرافت را استخراج کرد و کاشت. روش FUT در رتبهی دوم قرار میگیرد و با این روش در هر جلسه میتوان بین ۳۰۰۰ تا ۴۵۰۰ گرافت را پیوند زد. حداکثر تعداد گرافت قابل برداشت در سایر روشهای کاشت مو نیز حدود ۴۵۰۰ است ولی در عمل به طور متوسط در هر جلسهی کاشت مو با روشهای FIT، SUT و Micro FIT حدود ۲۵۰۰ گرافت کاشته میشود.
۲) کیفیت گرافتها
منظور از کیفیت گرافتها ۲ چیز است: اول این که چند درصد از گرافتها بعد از کاشته شدن در محل جدید زنده میمانند و دوم این که چند درصد از گرافتها در حین عملیات برداشت آسیب میبینند.
بالاترین کیفیت گرافتها مربوط به روش FUT است. در این روش استخراج گرافتها در زیر میکروسکوپ انجام میشود برای همین احتمال آسیب دیدنشان کمتر است و مدت زمان کمتری خارج از بدن هستند. در بین روشهایی که از تکنیک استخراج واحدهای فولیکولی بهره میبرند، بالاترین کیفیت فولیکولها مربوط به روش میکروگرافت و سپس روش SUT است. روش FIT از نظر کیفیت فولیکولی در آخرین رتبه قرار میگیرد.
توجه: کیفیت گرافتها تا حد زیادی به مهارت جراح بستگی دارد. مقایسهی بالا با در نظر گرفتن مهارت یکسان در اجرای تمامی روشها صورت گرفته است. به طور مثال کیفیت گرافتها در روش FIT به دست یک جراح ماهر بسیار بیشتر از کیفیت گرافتها در روش FUT به دست یک جراح کمتجربه است.
۳) عوارض و میزان تهاجم
کاشت مو یک عمل جراحی زیبایی است؛ منتها بعضی از روشهای کاشت مو به قدری کمتهاجمی هستند که به آنها روشهای بدون جراحی یا غیرجراحی میگویند. از نظر حداقل عوارض و تهاجم، روشهای MicroFIT، SUPER FUE و FIT مشترکاً در مقام اول قرار میگیرند. روشهای ترکیبی و FUT به دلیل استفاده از تکنیک برداشت نواری، تهاجمیتر هستند و عوارض بیشتری دارند.
۴) هزینه
هزینهی کاشت مو به موارد زیادی بستگی دارد. برخی کلینیکها بسیار گران و برخی از مراکز به شکل عجیبی ارزان هستند. در این بین سعی کنید کلینیکی را پیدا کنید که قیمتهای متوسط و معقولی داشته باشد. همواره نسبت به کیفیت کار مراکز بیش از اندازه گران و بیش از حد ارزان، مشکوک باشید.
معمولاً در یک کلینیک کاشت مو، روش FUT با کمترین هزینه و روشهای جدیدتری مثل SUT یا MicroFIT با بالاترین هزینه انجام میشوند. روشهای ترکیبی و FIT نیز هزینهای متوسط دارند. توجه داشته باشید که تعداد جلسات کاشت مو و همچنین تعداد گرافتها بر هزینهی نهایی تاثیر میگذارند.
دغدغهها و اولویتهای نابهجا
به عنوان یک مرکز تخصصی کاشت مو وظیفهی خود میدانیم که چند توصیهی مهم به شما بکنیم. یکی از مشکلاتی که به طور شایع در بین درمانجویان میبینیم، داشتن دغدغهها و اولویتهایی است که نمیشود گفت اشتباهاند ولی نابهجا هستند. بررسی همهی این دغدغههای نابهجا در حوصلهی این مقاله نمیگنجد ولی طرح چند مورد مرتبط، خالی از لطف نیست.
خودم روش کاشت مو را انتخاب میکنم!
تقریباً تمام متقاضیان کاشت مو زمانی که تصمیم به اقدام برای درمان میکند، سری به گوگل میزنند. اگر شما عبارت «کاشت مو» را جستوجو کنید، مقالاتی با تیتر «بهترین روش کاشت مو» جزو نتایج ابتدایی و رده اول جستوجو در گوگل هستند. این خیلی خوب است که با روشهای کاشت مو آشنا باشید ولی این که از همان ابتدا دغدغهی شما بشود انتخاب بهترین روش کاشت مو، شاید خیلی جالب نباشد.
انتخاب یک روش کاشت مو کار آسانی نیست. حتی پیش میآید که ماهرترین جراحان دنیا بعد از شروع عمل کاشت مو متوجه میشوند که اگر از روش دیگری استفاده کنند، بهتر است و در همان اتاق عمل، روش کاشت مو را تغییر میدهند. پس این را مد نظر داشته باشید که شما به تنهایی نمیتوانید بهترین روش کاشت مو را انتخاب کنید و به کمک تخصصی نیاز خواهید داشت.
بگذارید چند مورد از عواملی که در انتخاب یک روش کاشت مو و استراتژی درمانی تاثیر میگذارند را برای شما مثال بزنیم.
- شرایط پوست سر: اگر پوست سر شما انعطاف کافی را نداشته باشد، روشهای FUT و ترکیبی انتخاب خوبی برای شما نیستند. با این که این روشها تراکمهای بالا ایجاد میکنند و هزینهی کمتری دارند.
- شرایط سلامت عمومی: ابتلا به بیماریهای زمینهای مثل دیابت و فشار خون مانع استفاده از روشهای تهاجمی مثل روشهای FUT و ترکیبی میشوند.
- الگوی ریزش مو: بیشتر متقاضیان کاشت مو از ریزش مو با الگوی مردانه رنج میبرند که حالات مشخصی دارد و پزشکان میتوانند براساس معیاری به نام معیار نوروود، الگوی ریزش مو را مشخص کنند. الگوی ریزش مو در تعیین تراکم مناسب بسیار مهم است.
- پیشبینی آینده: ریزش مو معمولاً یک مشکل پیشرونده و مادامالعمر است. هرچند که موهای کاشته شده معمولاً تا پایان عمر ماندگار هستند، اما متاسفانه سایر موهای سر از گزند ریزش در امان نیستند. برای همین در کاشت مو پیشبینی آیندهی ریزش مو بسیار مهم است. مثلاً اگر گرافتهای زیادی از بانک مو برداریم و در آینده طاسی شما پیشرفت کند، دیگر نمیتوانیم طاسیهای جدید را بپوشانیم؛ چون ذخایر بانک موی شما به اتمام رسیده است.
جراحان و کارشناسان کاشت مو با تجربهی صدها عمل کاشت مو به خوبی میتوانند در انتخاب مناسبترین و بهترین روش کاشت مو به شما کمک کنند. چهار مورد بالا تنها چند مثال از مواردی هستند که پزشک متخصص باید برای هر متقاضی بررسی و سپس برای کاشت مو برنامهریزی کند.
در پزشکی هیچ روش درمانی یا زیبایی بینقصی وجود ندارد و پزشکان همیشه در حال سبک و سنگین کردن «سود» و «زیان» روشهای مختلف هستند. برای کاشت مو نیز همین طور است. باید عوامل مختلفی را در ترازوی سود و زیان درمانی قرار دهیم تا ببینیم که اولاً از کاشت مو سود میبرید یا زیان؟ و اگر سود میبرید، از کدام روش باید استفاده کنیم.
بهترین روش کاشت مو روشی است که بیشترین سود و کمترین زیان را برای شما داشته باشد. بهترین کسی که میتواند ترازوی سود و زیان را بررسی کند، جراح یا پزشک متخصص کاشت مو است.
تراکم بالا برای من خیلی مهم است!
بسیاری از متقاضیان کاشت مو ذکر میکنند که میخواهند به تراکمهای خیلی بالا برسند و مناطق دچار طاسی، کاملاً پر بشوند. این افراد بهترین روش کاشت مو را روشی میدانند که بالاترین تراکم را ایجاد میکند. چنین خواستهای مثال بارزی از یک دغدغهی نابهجا و یک انتظار نادرست از کاشت مو است.
هدف ما در کاشت مو چیست؟
هدف ما این است که با حداقل تعداد گرافتهای ممکن، به تراکمی برسیم که سر درمانجو از نظر ظاهری، طاس به نظر نرسد. هدف ما هیچوقت این نیست که به تراکم دوران جوانی شما برسیم. حتی اگر این کار از نظر عملی ممکن باشد، انجام دادنش کار خوبی نیست. به سه دلیل:
- خطر استخراج بیش از حد فولیکولهای مو (overharvesting) از ناحیهی بانک مو وجود دارد. در این صورت طاسی جلو و فرق سر جبران میشود ولی پشت سرتان طاس میشود! اصطلاحاً به نمای حاصل، حالت «بید زده» میگویند که در تصویر زیر میبینید. یادتان باشد که برداشت بیشتر از ۳۰٪ فولیکولهای مو از بانک مو میتواند کاری کند که بانک مو طاس به نظر برسد.
- اتفاق ناگوار دیگری که ممکن است رخ بدهد، مرگ گرافتها به دلیل عدم دریافت مواد غذایی لازم از خون است. اگر بخواهیم تراکم بالایی ایجاد کنیم، باید گرافتها را نزدیک به هم بکاریم. در این صورت ممکن است خونرسانی پوست برای تغذیهی همهی گرافتها کافی نباشد و برخی از فولیکولها بمیرند. یادتان باشد که مرگ فولیکولها اتفاقی جبران ناپذیر است.
- ما هیچوقت نمیتوانیم با قطعیت پیشبینی کنیم که روند ریزش موی شما در آینده چگونه میشود. برای همین یک جراح حرفهای همیشه فکر روز مبدا را میکند و گرافتهایی برای کاشت موهای ترمیمی در آینده حفظ میکند.
روش پیشرفتهی Super Ultra FUE بهترین است
البته روشی تحت عنوان Super ultra FUE وجود ندارد و این صرفاً یک مثال است. کلینیکهای بسیاری هستند که ادعا میکنند از پیشرفتهترین فناوریها بهره میبرند یا از تکنولوژیهای انحصاری استفاده میکنند که نظیرش در ایران (یا حتی دنیا!) نیست. سپس میگویند که بهترین نتایج تنها و فقط با این روش کاشت مو ایجاد میشود و سایر روشهای قدیمی اصلاً به گرد پای این روش جدید هم نمیرسند.
کاشت مو در سالهای اخیر از نظر تکنیکی و ابزاری پیشرفتهای زیادی داشته است. آخرین دستاورهای تکنولوژیکی کاشت مو نیز ربات کاشت موی ARTAS است که در همین چند سال اخیر در تعداد محدودی از کلینیکها در کشورهای خاصی به بهرهبرداری رسیده است. این پیشرفتها سبب شده که نام فناوریها و روشهای کاشت مو در عنوانهای تبلیغاتی نیز دیده شوند. در واقع امروز از روشهای کاشت مو به عنوان یک شیوهی تبلیغاتی استفاده میشود.
برای این که سر شما را درد نیاوریم و گیجتان نکنیم، بیایید این موضوع را از ۳ جنبه بررسی کنیم:
- کاشت مو تنها عمل جراحی است که تکنیکش را خودتان انتخاب میکنید. مثلاً در لیپوساکشن یا (خدایی نکرده) جراحی کیسهی صفرا، این طور نیست که تکنیک جراحی و دستگاههای استفاده شده را خودتان انتخاب کنید. در مورد این چیزها به جراح خود اعتماد میکنید.
- روشهای قدیمی به اندازهی روشهای جدید موثرند. تمامی روشهای مدرن کاشت مو، نتایج بسیار خوبی ایجاد میکنند؛ از قدیمیترین آنها یعنی روش FUT گرفته تا جدیدترین روش کاشت مو که میکروگرافت باشد. همانطور که در بخش ابتدایی مقاله هم گفتیم، انتخاب یکی از روشهای کاشت مو به بهترین روش نشدنی است.
- دستاورد یک روش کاشت مو به شرایط شما و مهارت جراحتان بستگی دارد؛ نه ابزارها و تکنیکهای کاشت مو. این مورد شاید مهمترین مسئلهای باشد که به عنوان متقاضی کاشت مو باید بدانید. یک جراح ماهر با ابزار پایهای و یک روش قدیمیتر مثل FUT میتواند بهترین نتایج را به شما هدیه دهد. در سمت دیگر یک جراح با مهارت کم، حتی اگر از ربات کاشت مو هم استفاده کند، کاشت مو ضعیفی برای شما انجام خواهد داد.
تاکید دوباره بر مهمترین عامل
اگر بخواهیم گفتههایمان جمع بندی کنیم، باید بگوییم که مهمتر از انتخاب بهترین روش کاشت مو، انتخاب «بهترین مرکز کاشت مو» است. همهی موارد موثر بر موفقیت کاشت مو زمانی معنی میدهند که از صلاحیت مرکز کاشت مو، مهارت جراح و حرفهای بودن کادر درمانی اطمینان داشته باشیم. اگر مناسبترین روش کاشت مو با بهترین ابزار موجود در دنیا توسط کادر درمانی ضعیف انجام بشود، قطعاً نتایج نامطلوب و کاشت مو ناموفق خواهد بود.
محیط درمانی مناسب، رفتار حرفهای کادر درمانی و پزشک متخصص، قیمتهای معقول و اطلاع رسانی صحیح، نمونه کارهای کاشت موی قبلی مرکز و برخورداری از مجوزهای لازم برای کاشت مو از جمله مواردی هستند که باید در مورد هر مرکز کاشت مو بررسی کنید.
در مرکز کاشت موی نگارین همواره تلاش کردیم تا بهترین تجربه و نتایج درمانی را به درمانجویان خود ارائه کنیم. علاوه بر این که پایههای لازم را برای ارائه بهترین خدمات فراهم کردهایم، از بهترین کادر درمانی بهره میبریم تا موفقیت خدمات تخصصی زیبایی را به حداکثر ممکن برسانیم. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید با ما در تماس باشید.
سلام لطف میکنید فرق بین میکرو Fut و میکرو FIT رو توضیح بدید؟؟؟؟؟؟؟
عذرمیخوام کاشت مو به روش FUT هنوز انجام میشه؟ یه جا نوشتم این روش دیگه استفاده نمیشه