
ریزش مو احتمالاً شایعترین مشکل زیبایی در دنیا و در تاریخ انسانها است. از جادوگران مصری گرفته تا پزشکی مدرن غربی، همه راههایی برای بازیابی موهای ریخته شده یا جلوگیری از ریزش مو پیشنهاد کردهاند. در بین تمام راههای درمانی (و آرایشی) موثرترین راه برای درمان طاسی، کاشت مو است.
طبق آخرین آمار در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۰۰ هزار عمل کاشت مو در جهان صورت گرفته بود و پیش بینی میشود که این عدد تا سال ۲۰۲۶ حدوداً ۶ برابر شود. این رشد چشمگیر را مدیون پیشرفتهای تکنولوژی و تکنیکی کاشت مو هستیم. امروزه نتایج کاشت مو طبیعیتر، زیباتر و کمعارضهتر از همیشه هستند.
کاشت مو چیست؟
احتمالاً تا قبل از دیدن مقاله کنونی، چیزهایی در مورد کاشت مو خواندهاید. کشور ما یکی از کشورهای سرآمد در حوزهی کاشت مو است؛ برای همین مراکز زیادی در این زمینه فعالیت میکنند و اطلاعات زیادی در مورد کاشت مو به زبان فارسی وجود دارد. در این مقاله سعی کردیم تا با استفاده از مقالات بهروز علمی، مهمترین و اصلیترین نکات کاشت مو را به شما آموزش دهیم.
کاشت مو یعنی انتقال فولیکولها
عنوان این بخش، سادهترین توضیحی است که میتوان برای چیستی کاشت مو ارائه کرد. منتها باید دور مورد واژههای «انتقال» و «فولیکول» توضیح بدهیم.
بیایید از فولیکول مو شروع کنیم. فولیکولها ساختارهای بسیار ریزی هستند که از چندین نوع سلول تشکیل شدهاند و موهای بدن را میسازند. به جز کف دست و کف پا، فولیکولها در همه جای بدن هستند. منتها در برخی نقاط موهای ضخیمتری میسازند (مثل سر یا ابروها) و در برخی نقاط موهایی نازکتری تولید میکنند. پس فولیکولهای کوچک، ارگانهای سازندهی مو در بدن هستند.
یادتان باشد که در کاشت مو از موهای طبیعی یا مصنوعی استفاده نمیشود؛ بلکه از ساختارهای موساز (فولیکولها) استفاده میشود. یعنی موهای کاشته شده مثل موهای طبیعی رشد میکنند. البته روشهایی برای کاشت موی مصنوعی نیز وجود دارد که نتایج آنها فرق چندانی با کلاه گیس ندارد.
منظور از انتقال این است که فولیکولها را از جایی از بدن برداشت کرده و در جایی دیگر میکاریم یا به بیان علمی «پیوند» میزنیم. به ناحیهای که فولیکول از آنجا برداشت میشود «بانک مو» و به محلی که فولیکول قرار میگیرد، «ناحیهی گیرنده» گفته میشود. فولیکولهایی که بین این دو ناحیه منتقل میشوند نیز «گرافت» نام میگیرند. معمولاً هر گرافت حاوی ۲ تا ۵ تار مو است.
مهم است بدانیم که در کاشت مو «از فولیکولهای موجود در بدن خودمان» استفاده میشود و تنها اتفاقی که رخ میدهد «جابهجا شدن فولیکولها» است. پس در کاشت مو اتفاقات زیر رخ نمیدهد:
- نمیتوانیم فولیکولها از شخص دیگری (مثل مادر، پدر، خواهر یا برادر) برداشت کنیم.
- نمیتوانیم فولیکولها را تولید کنیم. (البته روشهایی با بهرهگیری از سلولهای بنیادی در حال توسعه هستند ولی هنوز در حد آزمایش و فرضیهاند)
در کاشت مو، ساختارهای موساز بدن که فولیکول نام دارند را از جایی از بدن که بانک مو نام دارد برداشت میکنیم و آنها را در جای جدید (ناحیهی گیرنده) قرار میدهیم. فولیکولها در جای جدید خود به کار خود یعنی موسازی ادامه میدهند.
کاشت مو چگونه انجام میشود؟
روشهای مختلفی برای کاشت مو وجود دارند که از نظر تعداد گرافت، تعداد جلسات کاشت مو، شیوهی برداشت فولیکولها، ابزارهای استفاده شده، هزینهها و عوامل دیگر با هم متفاوتاند. هر کدام از روشهای کاشت مو مزایا و معایبی دارند و هرکدام در جای خود نتایج فوقالعادهای خواهند داشت.
روشهای کاشت مو در نگاه اول تفاوت زیادی دارند ولی اساس علمی آنها تقریباً یکسان است. یعنی همان جملهای که کمی قبل اشاره کردیم:«انتقال فولیکولها از بانک مو به ناحیهی گیرنده». این انتقال سه مرحله دارد: برداشت، آمادهسازی و جایگذاری. ابتدا بیایید مراحل اصلی کاشت مو را بررسی کنیم و سپس به سراغ توضیح تک تک روشهای کاشت مو برویم.
همین جا این را بدانید که تفاوت اصلی روشهای مختلف کاشت مو در شیوهی برداشت گرافتها است. تکنیکهای استفاده شده در مراحل آمادهسازی و کاشت گرافتها در تمامی روشهای کاشت مو تقریباً یکسان است. به بیان دیگر وجه تمایز روشهای کاشت مو در دو مرحلهی پایانی، صرفاً ابزار و وسایل استفاده شده است؛ وگرنه کاری که انجام میشود یا همان تکنیک اجرایی، یکسان است. ولی در مرحلهی برداشت، تکنیکهای مختلفی داریم.
برداشت گرافتها
برای برداشت گرافتها باید به سراغ بانک مو برویم. در بیشتر درمانجویان ناحیهی پشت سر یا نواحی گیجگاهی را به عنوان بانک مو در نظر میگیریم. اگر تراکم موها در این نواحی مناسب نباشد، میتوانیم به سراغ کاشت مو از ریش یا پشت برویم. البته درصد کاشت موفق فولیکولهای سینه و ریش کمتر از فولیکولهای پشت سر یا نواحی گیج گاهی است.
برای استخراج یا برداشت گرافتها، دو راه کلی داریم که در روشهای مختلف کاشت مو کاربرد دارند. یکی برداشت نواری و دیگری استخراج واحدهای فولیکولی. برداشت نواری در روش FUT و روش ترکیبی کاربرد دارد و در سایر روشهای کاشت مو از استخراج واحدهای فولیکولی استفاده میشود.
به زبان ساده، برای خارج کردن فولیکولها از سر دو راه داریم:
- بخش کوچکی از پوست سر را ببریم و برداریم. سپس در زیر میکروسکوپ با استفاده از تیغ جراحی، فولیکولها را جدا کنیم. این تکنیک برداشت نواری نام دارد.
- بگذاریم پوست روی سر بماند و با استفاده از سوراخهایی کوچک، فولیکولها را دانه به دانه از پوست سر خارج کنیم. بدون این که پوست را ببریم یا برداشت کنیم و بدون این که زخمی ایجاد شود. این تکنیک استخراج واحدهای فولیکولی نام دارد.
آمادهسازی
در مرحلهی آمادهسازی، کادر درمانی با استفاده از میکروسکوپهای قدرتمند، فولیکولها را برای کاشت آماده میکنند. این مرحله در روشهایی که از برداشت نواری استفاده میکنند، کمی طولانیتر است چون در واقع استخراج فولیکولها و تولید گرافتها در این مرحله صورت میگیرد. در روشهایی که از استخراج واحدهای فولیکولی استفاده میکنند، مرحلهی آمادهسازی کوتاهتر و سادهتر است. چون از همان ابتدا فولیکولها را به صورت واحدی استخراج کردهایم و آنچه الان در دست داریم، گرافتهای تقریباً آماده برای کاشت هستند.
جایگذاری گرافتها
آخرین مرحلهی کاشت مو، جاگذاری گرافتها است. گرافتها همان واحدهای فولیکولی هستند که به دقت استخراج شدهاند، بافتهای اضافی آنها حذف شده و در مایع نگهدارنده قرار گرفتهاند. در این مرحله پزشک سوراخهایی کوچک (معمولاً بین نیم تا یک میلیمتر) در ناحیهی گیرنده ایجاد میکند و سپس گرافتها را دانه به دانه درون این سوراخها قرار میدهد.
ابتدای این بخش هم اشاره کردیم که مرحلهی کاشت یا جایگذاری گرافتها در روشهای مختلف یکسان است و صرفاً ابزارهای استفاده شده در روشهای مختلف متفاوت هستند. مثلاً در روشهای FUT، ترکیبی و FIT از پانچهای دستی برای سوراخ کردن پوست ناحیهی گیرنده استفاده میشود و گرافتها به کمک انبرکی کوچک درون سوراخها قرار داده میشوند. ولی در روشهای جدیدتر مثل microFIT و SUT از پانچ ماشینی (چرخنده) و ابزار پنوماتیک استفاده میشود. یا مثلاً سایز پانچ در روشهای قدیمیتر ثابت است ولی در روشهای جدید مثل microFIT میتوانیم از پانچهایی با سایزهای مختلف استفاده کنیم.
روش های کاشت مو
حال که با اصول کاشت مو آشنا شدهاید، بیایید نگاه دقیقتری به روشهای مختلف کاشت مو بیندازیم. ترتیب معرفی روشهای کاشت مو از قدیمیترین به جدیدترین است. یادتان باشد که قدیمی یا جدید بودن یک روش به معنی بدتر یا بهتر بودن آن نیست. در انتهای این بخش در مورد انتخاب بهترین روش کاشت مو توضیح خواهیم داد.
کاشت مو به روش FUT
روش FUT قدیمیترین روش در بین شیوههای موثر کاشت مو است. در واقع کاشت موی موثر، زیبا و طبیعی از زمانی آغاز شد که روش FUT ابداع شد. تا پیش از FUT برای کاشت مو از دستههای مو استفاده میشد که حاوی ۱۰ تا ۱۵ عدد تار مو بود. این دستهها با فاصله از هم کاشته میشدند و نمای عروسکی و غیرطبیعی در سر ایجاد میکردند. در روش FUT برای اولین بار از واحدهای فولیکولی استفاده شد که معمولاً حاوی ۲ تا ۵ تار مو هستند. این باعث شد که نتایج کاشت مو زیبا و طبیعی شود.
روش FUT چگونه انجام میشود؟
در کاشت مو به روش FUT برای برداشت گرافتها از تکنیک برداشت نواری استفاده میکنیم. یعنی ابتدا یک فلپ یا نوار نازک به ضخامت ۱ سانتیمتر و طول حدود ۵ تا ۶ سانتیمتر از پشت سر شما برداشت میکنیم. برای این کار باید روی پوست برشی ایجاد کنیم، پوست را برداریم و سپس زخم را بخیه بزنیم. البته تمام این مراحل به کمک بیحسی موضعی انجام میشوند و شما هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
فلپ یا نوار پوستی به چند قطعه تقسیم میشود و چند نفر از اعضای کادر درمان در زیر میکروسکوپ، فولیکولها را استخراج کرده و آنها را برای کاشت آماده میکنند. بعد از آمادهسازی گرافتها، جراح با استفاده از پانچ (تیغ جراحی تخصصی) سوراخهایی در ناحیهی گیرنده ایجاد میکند و به کمک انبرک، گرافتها را درون این سوراخها قرار میدهد.
با ایجاد سوراخها روی پوست سر، کمی خون (در حد یک قطره) خارج میشود و دورتادور گرافت را میگیرد. این خون به سرعت لخته میشود و مثل سیمان، فولیکول را در جای خود تثبیت میکند. به طور کلی مرحلهی کاشت خونریزی ندارد ولی در مرحلهی برداشت نواری، خونریزی خفیف تا متوسط را خواهیم داشت.
مهمترین نقاط ضعف و قدرت FUT
مهمترین نقطه ضعف روش FUT این است که با ایجاد زخم، خونریزی و نیاز به بخیه همراه است. یعنی روشی تهاجمی برای کاشت مو به حساب میآید. البته فقط مرحلهی برداشت آن تهاجمی است.
مهمترین نقطه قوت روش FUT این است که بهترین گرافتها را از نظر کیفیت به ما میدهد. احتمال آسیب دیدن گرافتهای برداشت شده کمتر از سایر روشها است. همچنین بیشتر فولیکولهای برداشت شده در این روش دائمی هستند و احتمال طاسی یا کم پشت شدن نواحی گیرنده در آینده، کمتر از سایر روشها است.
جمعبندی و سایر مشخصات
هزینه | کمتر از روشهای دیگر | دورهی نقاهت | دشوارتر از روشهای دیگر |
جلسات | یک جلسه | طول جلسه | ۵ تا ۶ ساعت |
برداشت | به صورت نواری | میزان تهاجم | تهاجمی با ایجاد زخم |
نیاز به بخیه | دارد | عوارض بلندمدت | احتمال بیحسی وجود دارد |
التیام بانک مو | ۱ تا ۲ ماه | التیام ناحیه گیرنده | حداکثر ۱۴ روز |
تعداد گرافت | فقط از روش ترکیبی کمتر است | بانک مو | فقط پشت سر و گاهی نواحی گیجگاهی |
نیاز به تراشیدن بانک مو | ندارد | نیاز به مرخصی | چند روز – معمولاً بیشتر از FIT |
کاشت مو به روش FIT
روش FUT تا سالها به عنوان استاندارد طلایی کاشت مو شناخته میشد. نقاط قوت روش FUT، کیفیت بالای گرافتها و نتایج طبیعی هستند ولی نقطهی ضعف بزرگ آن، تهاجمی بودنش است. نقطه ضعفی که باعث میشود که برای بسیاری از درمانجویان روش مناسبی نباشد. به طور مثال در افراد زیر نمیتوانیم با روش FUT مو بکاریم:
- کسانی که از نظر انجام عمل جراحی، جزو جمعیت پرخطر محسوب میشوند؛ مثل دیابتیها و کسانی که فشار خون بالا دارند.
- افرادی که پوست سر سفت و غیرقابل انعطافی دارند؛ مثل ورزشکاران. پوست سر این افراد محدود است و امکان برداشت نواری وجود ندارد.
- کسانی که مستعد ایجاد زخمهای گوشتی یا کلوئیدی هستند. برخی افراد به صورت ارثی مستعدند و برخی هم به خاطر مشکلات زمینهای (مثل دیابت) بیشتر دچار این اسکارها میشوند.
- کسانی که نمیتوانند دورهی ۱ تا ۲ ماهه ریکاوری بعد از کاشت مو به روش FUT را سپری کنند؛ مثلاً به دلیل محدودیتهای شغلی یا سبک زندگی.
علاوه بر این محدودیتها، روش FUT خطرات و عوارض بیشتری هم دارد. خطر خونریزی شدید، ایجاد اسکار یا جای زخم بدشکل، بیحسی ناحیهی بانک مو و درد مزمن در آن ناحیه از جمله عوارضی هستند که هرچند نادر اند، ممکن است در کاشت مو با روش FUT رخ بدهند. احتمال این عوارض در روش FIT تقریباً صفر است.
روش FIT چگونه انجام میشود؟
تفاوت عمده و اصلی کاشت مو به روش FIT با روش FUT در مرحلهی برداشت است. در روش FIT به جای این که اول تکهای از پوست را جدا کنیم و سپس زیر میکروسکوپ فولیکولها را استخراج کنیم، از همان اول به طور مستقیم فولیکول را خارج میکنیم. چگونه؟ با استفاده از ابزار پانچ و ایجاد سوراخهایی با قطر کمتر از ۱ میلیمتر.
در مرحلهی برداشت، با استفاده از تیغ جراحی استاندارد یا پانچ، سوراخهایی روی سر ایجاد میشود. پانچها سایزهای مختلفی دارند ولی ضخامت اکثرشان کمتر از یک میلیمتر است. پانچ دورتادور فولیکول را میبرد و بافتهای اطراف را جدا میکند. نتیجهی این برش یک سوراخ بسیار ریز است. سپس جراح به کمک یک انبرک، فولیکول را از جای خود بیرون میکشد.
در مرحلهی آمادهسازی، گرافتها زیر میکروسکوپ بررسی میشوند تا در شرایط خوبی باشند. سپس جراح با استفاده از همان ابزار قبلی، یعنی پانچ و انبرک، سوراخهایی در ناحیهی گیرنده ایجاد کرده و فولیکول را درون این سوراخها قرار میدهد.
مهمترین نقاط ضعف و قدرت FIT
مهمترین نقطه ضعف روش FIT محدودیت آن در برداشت فولیکولها است. در این روش باید برای برداشت فولیکولها دقت زیادی به خرج داد؛ چون برخلاف روش نواری، استخراج فولیکولها زیر میکروسکوپ صورت نمیگیرد. در این روش جراح باید با ابزار بسیار ظریف فولیکولها را مستقیماً از پوست خارج کند. به طور کلی خطای جراحی در روش FIT بیشتر است و بهخاطر سرعت پایین عملیات برداشت، تعداد گرافت کمتری را میتوان پیوند زد و به تراکم پایینتری میرسیم.
مهمترین نقطه قوت روش FIT کمتهاجمی بودن آن است. به خاطر این موضوع، روش FIT انعطاف پذیری بیشتری دارد و معمولاً نتایج طبیعیتری را حاصل میکند. چون برای برداشت موها به نوار پوستی محدود نیستیم، میتوانیم موهای ظریفتری را برداریم و خط رویش جدید را طبیعیتر پیاده سازی کنیم. همچنین میتوانیم از موهای ریش یا بدن استفاده کنیم. از این روش میتوان برای کاشت ریش، سبیل و ابرو نیز استفاده کرد.
جمعبندی و سایر مشخصات
هزینه | متوسط | دورهی نقاهت | کوتاه و بدون دشواری |
جلسات | یک یا دو جلسه | طول جلسه | طولانی |
برداشت | به صورت واحدهای فولیکولی | میزان تهاجم | حداقل تهاجم (بدون جراحی) |
نیاز به بخیه | ندارد | عوارض بلندمدت | ندارد |
التیام بانک مو | حداکثر ۱۴ روز | التیام ناحیه گیرنده | حداکثر ۱۴ روز |
تعداد گرافت | کمتر از روشهای دیگر | بانک مو | هرجای بدن |
نیاز به تراشیدن بانک مو | دارد | نیاز به مرخصی | چند روز |
کاشت مو به روش SUT
ظهور روش FIT باعث تحولی تکنیکی در کاشت مو شد ولی به خاطر نقاط ضعفی که داشت، آن چنان که پیشبینی میشد، مورد اقبال متقاضیان و متخصصان واقع نشد. اصلیترین محدودیت روش FIT، سرعت پایینش بود. برای رسیدن به تراکم بالا یا جبران طاسیهای شدید با استفاده از روش FIT معمولاً به بیش از یک جلسهی درمانی نیاز است. البته این روش برای جبران طاسیهایی با وسعت کم یا کاشت مو در نواحی صورت ایدهآل است.
از نظر پایههای علمی، روش FIT در پیشرفتهترین حالت ممکن قرار دارد. دیگر چه حالتی بهتر از این که دقیقاً یک فولیکول را از پوست خارج کنیم و سپس در جای مناسب درون پوست قرار بدهیم؟ واقعیت این است که از این بهتر و ظریفتر نمیشود. اگر بخواهیم بهتر عمل کنیم باید بتوانیم فولیکول بسازیم! این کار به مهندسی بافت و دانش سلولهای بنیادی نیاز دارد که هنوز فاصلهی زیادی با آن داریم.
پس برای بهبود روش FIT از نظر علمی کاری نمیشد کرد ولی از نظر تکنیکی و ابزاری در مراحل ابتدایی بودیم. یکی از بهترین فناوریهایی که تاکنون برای کاشت مو ساخته شده در روش SUT مورد استفاده قرار میگیرد. پانچ استفاده شده در این روش قابلیت چرخش دارد و مثل مته عمل میکند. همچنین دستگاه دارای قابلیت مکش یا ساکشن است و میتواند بعد از ایجاد سوراخ، فولیکول را بدون دخالت دست برداشت کند. این دو قابلیت باعث افزایش سرعت و دقت شدند.
روش SUT چگونه انجام میشود؟
در روش SUT همانند روش FIT برای برداشت فولیکولها از استخراج واحدهای فولیکولی استفاده میکنیم. با این تفاوت که ابزاری دقیقتر و سریعتر در دست داریم. پانج چرخندهی دستگاه SUT خطای برداشت را کاهش میدهد و سرعت ایجاد سوراخها را بیشتر میکند. بعد از جدا کردن فولیکول از بافتهای اطراف، نیازی نیست که با انبرک آن را خارج کنیم. دستگاه به فناوری پنوماتیک مجهز است و با استفاده از مکش، فولیکول را خارج میکند.
کاشت مو به روش SUT مرحلهی آمادهسازی کوتاهی دارد. صرفاً گرافتها زیر میکروسکوپ بررسی میشوند و بعد به صورت منظم روی گاز استریل قرار داده میشوند تا جراح عملیات کاشت را آغاز کند. برای کاشت گرافتها باز با استفاده از پانچ چرخان دستگاه SUT سوراخهایی ایجاد میکنیم. برای قرار دادن گرافتها در این سوراخها میتوان از انبرک یا سیستم پنوماتیک دستگاه استفاده کرد که به ترجیح جراح بستگی دارد.
مهمترین نقاط ضعف و قدرت SUT
مهمترین نقطه ضعف روش SUT این است که هنوز از نظر سرعت و دقت، ضعیفتر از روش FUT است.
مهمترین نقطه قوت روش SUT سرعت بیشتر و دقت نسبت به روش FIT است.
جمعبندی و سایر مشخصات
هزینه | بیشتر از روش FIT و FUT | دورهی نقاهت | کوتاه و بدون دشواری |
جلسات | یک جلسه | طول جلسه | طولانی |
برداشت | به صورت واحدهای فولیکولی | میزان تهاجم | حداقل تهاجم (بدون جراحی) |
نیاز به بخیه | ندارد | عوارض بلندمدت | ندارد |
التیام بانک مو | حداکثر ۱۴ روز | التیام ناحیه گیرنده | حداکثر ۱۴ روز |
تعداد گرافت | بیشتر از FIT و کمتر از FUT | بانک مو | هرجای بدن |
نیاز به تراشیدن بانک مو | دارد | نیاز به مرخصی | چند روز |
کاشت مو به روش MicroFIT
بعد از ساخته شدن دستگاه روش SUT، دستگاهها و ابزارهای پیشرفتهتری نیز ساخته شدند و به بازار آمدند. مثلاً دستگاه Neograft (نئوگرافت) یکی از آنها است. مثال دیگر ربات ARTAS است که پیشرفتهترین فناوری کاشت مو به حساب میآید و به دلیل تحریمها هنوز وارد ایران نشده است.
در روش MicroFIT از دستگاههایی استفاده میشود که قابلیتهای زیادی دارند. مثل پانچ چرخان، سیستم مکش و قابلیت تعویض سایز پانچها که مورد آخر در روشهای قبلی امکان پذیر نبود. برخی دستگاهها به سیستم شناسایی فولیکولهای باکیفیت بالا مجهز هستند یا میتوانند مکانهای مناسب را برای استخراج فولیکولها مشخص کنند.
روش MicroFIT چگونه انجام میشود؟
در روش MicroFIT مثل روش FIT و SUT، از تکنیک استخراج واحدهای فولیکولی استفاده میکنیم. چون امکان استفاده از پانچهایی با سایزهای مختلف وجود دارد، آسیب کمتری به بانک مو وارد میشود. در این روش میتوانیم فولیکولها را با فاصلهی کمتری برداشت کنیم و وسعت ناحیهی برداشت را کاهش دهیم. مراحل آمادهسازی و جایگذاری گرافتها نیز مثل روش SUT یا FIT انجام میشود.
اما روش MicroFIT برتریهای خاصی نسبت به روشهای پیشین دارد:
- جراحان خاصی در انجام این روش تبحر دارند. این متخصصان معمولاً تجربه کاری طولانی و مطالعات زیادی داشتهاند، لذا نتایج کارشان مطلوبتر است.
- در روش MicroFIT، جراح بیشتر از روشهای دیگر به طور مستقیم روی درمانجو کار میکند. در این روش بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از مجموعه فعالیتهای کاشت مو توسط جراح یا جراحان انجام میشود.
مهمترین نقاط ضعف و قدرت MFIT
مهمترین نقطه ضعف روش MicroFIT این است که تراکم نهایی کمتر از روش ترکیبی و روش FUT است. به هر حال ظرافت و دقت در این روش نسبت به سرعت و تراکم ارجحیت دارند.
مهمترین نقطه قوت روش MicroFIT در کیفیت بالاتر فولیکولها نسبت به روش FIT و SUT است. البته سرعت این روش نیز معمولاً بیشتر از FIT و SUT است.
جمعبندی و سایر مشخصات
هزینه | بیشتر از سایر روشها | دورهی نقاهت | کوتاه و بدون دشواری |
جلسات | یک جلسه | طول جلسه | طولانی |
برداشت | به صورت واحدهای فولیکولی | میزان تهاجم | حداقل تهاجم (بدون جراحی) |
نیاز به بخیه | ندارد | عوارض بلندمدت | ندارد |
التیام بانک مو | حداکثر ۱۴ روز | التیام ناحیه گیرنده | حداکثر ۱۴ روز |
تعداد گرافت | بیشتر از SUT و کمتر از FUT | بانک مو | هرجای بدن |
نیاز به تراشیدن بانک مو | بهتر است تراشیده شود | نیاز به مرخصی | چند روز |
کاشت مو به روش ترکیبی
همانطور که از نامش پیداست، در این روش با ترکیبی از روشهای کاشت مو روبهرو هستیم. در روش ترکیبی به طور همزمان از روشهای FUT و FIT استفاده میکنیم.
روش ترکیبی چگونه انجام میشود؟
در رویکرد ترکیبی بیشتر گرافتها با استفاده از روش FUT استخراج میشوند. پس اول یک کاشت مو به روش FUT داریم. سپس برای طبیعیسازی، زیباسازی و افزایش تراکم با استفاده از روش FIT گرافتهای بیشتری را استخراج میکنیم و در ناحیهی گیرنده میکاریم.
مهمترین نقاط ضعف و قدرت
مهمترین نقطه ضعف روش ترکیبی رسیدن به تراکم بالا است. برای کسانی که میخواهند در یک جلسه به تراکم بالا برسند یا طاسی وسیعی دارند، این روش بهترین انتخاب است.
مهمترین نقطه قوت روش ترکیبی تهاجمی بودن آن است؛ چون بخش اصلی آن را روش FUT تشکیل میدهد.
جمعبندی و سایر مشخصات
هزینه | متوسط | دورهی نقاهت | مثل FUT |
جلسات | یک جلسه | طول جلسه | بین ۵ تا ۶ ساعت |
برداشت | برداشت نواری و استخراج واحدهای فولیکولی به طور همزمان | میزان تهاجم | تهاجمی |
نیاز به بخیه | دارد | عوارض بلندمدت | احتمال بیحسی وجود دارد |
التیام بانک مو | ۱ تا ۲ ماه | التیام ناحیه گیرنده | حداکثر ۱۴ روز |
تعداد گرافت | بیشتر گرافتها در یک جلسه | بانک مو | پشت سر به عنوان بانک اصلی |
نیاز به تراشیدن بانک مو | دارد | نیاز به مرخصی | چند روز |
کاشت مو به روش BHT
ناحیهی پشت سر و سپس بخشهای گیجگاهی مناسبترین نواحی برای استخراج گرافتها هستند؛ ولی از موهای بدن (صورت و تنه) نیز میتوان برای کاشت مو بهره برد. استفاده از موهای بدن برای کاشت مو، به روش BHT یا Body hair transplant معروف شده است. BHT یک روش مجزا نیست و میتوان آن را به کمک روشهای FIT، SUT یا MicroFIT انجام داد.
در آقایانی که ریش پرپشتی دارند، میتوان از موهای صورت استفاده کرد و تا ۱۵۰۰ گرافت از صورت استخراج کرد. انتخاب آخر موهای پشت هستند که محدودیت زیادی دارند و تعداد کمی از فولیکولهای این ناحیه در سر زنده میمانند. به هر حال از روش BHT نمیتوان به عنوان روش اصلی کاشت مو استفاده کرد. از این روش بیشتر برای افزایش تراکم در متقاضیانی که بانک موی ضعیفی دارند، استفاده میشود.
کاشت مو به روش FUE
اگر در به سایتها و کتابهای خارجی سری زده باشید، متوجه میشوید که روشی تحت عنوان FUE نیز وجود دارد. FUE مخفف «Follicular unit extraction» به معنی استخراج واحدهای فولیکولی است و تمامی روشهایی که از تکنیک استخراج واحدهای فولیکولی بهره میبرند را شامل میشود. یعنی روشهای FIT، SUT، MicroFIT و ربات ARTAS همه زیر مجموعهی روش FUE به شمار میروند.
بهترین روش کدام است؟
بهترین روش کاشت مو چیست ؟ شاید متداولترین سوال درمانجویان همین باشد. بگذارید خیالتان را راحت کنیم، هیچ کدام از روشهای کاشت مو را نمیتوان به عنوان بهترین یا برترین معرفی کنیم. البته میتوانیم «ترین»های دیگری را برای روشهای مختلف کاشت مو معرفی کنیم. مثلاً:
- کمعارضهترین: روشهای FIT، SUT و MicroFIT
- سریعترین: روش FUT
- بالاترین تراکم: روش ترکیبی
- ارزانترین: روش FUT
- بهترین کیفیت گرافتها: روش FUT و MicroFIT
همانطور که در طول متن اشاره کردیم، هرکدام از روشهای کاشت مو نقاط قوت و ضعف خود را دارند. عوامل زیادی بر انتخاب روش کاشت مو تاثیر میگذارند. مثلاً اگر پوست سر شما سفت باشد، نمیتوان از روش FUT یا ترکیبی استفاده کرد. اگر طاسی شما وسیع باشد یا بخواهید به تراکمهای بالا برسید، بهتر است به سراغ روشهای FUT، ترکیبی یا MicroFIT برویم. حتی ممکن است دستاورد دو روش کاملاً یکسان باشد و به خاطر تفاوت در هزینه، روش ارزانتر را انتخاب کنید.
چگونه بهترین روش کاشت مو تعیین میشود؟
در درجهی اول پزشک یا کارشناسان کلینیک باید وضعیت طاسی و سپس قدرت بانک موی شما را بررسی کنند. در مرحلهی بعد باید سوابق پزشکی، بیماریهای زمینهای، داروهای مصرفی، مصرف دخانیات، سبک زندگی و شرایط شغلی شما بررسی شوند. همهی این موارد مهم هستند. بعد از بررسی تمام اینها، روش یا روشهایی را به شما پیشنهاد میکنیم. سپس با همفکری خودتان، بهترین روش کاشت مو «برای شما» انتخاب میشود.
چه کسانی میتوانند مو بکارند؟
کاشت مو تنها درمان قطعی طاسی و ریزش مو است. اما متاسفانه محدودیتهایی دارد و همهی درمانجویان نمیتوانند از آن بهرهمند شوند. اگر شرایط شما برای کاشت مو مساعد باشد، اصطلاحاً میگوییم که شما کاندید مناسبی برای کاشت مو هستید. تعیین این که کاندید خوبی برای کاشت مو هستید یا نه، باید توسط پزشک متخصص انجام شود. برای این که ایدهای کلی داشته باشید، چند مورد از کاندیدای مناسب را در ادامه مطرح کردهایم:
نمونههایی از کاندید مناسب
- مردانی که از آلوپسی آندروژنی یا ریزش مو با الگوی مردانه رنج میبرند و بانک موی مناسبی دارند
- اگر طاسی در اثر ضربه، تروما، سوختگی، شیمیدرمانی، بیماریهای پوستی و جراحی ایجاد شده است. در مورد بیماریهای پوستی و شیمیدرمانی باید بعد از اتمام دورهی درمانی مراجعه کنید.
- انعطاف پذیری مناسب پوست سر و سفت نبودن آن
- ضخامت مناسب تارهای مو (اگر موهای شما نازک باشند، پوشش مناسبی حاصل نمیشود)
- داشتن انتظارات واقعبینانه و مناسب از کاشت مو
کاشت مو با بانک موی ضعیف
با بانک موی ضعیف هم میتوان مو کاشت ولی باید چند عامل را در نظر گرفت. اول این که پوشش و تراکم نهایی چندان مناسب نخواهد بود. دوم این که میتوان برای بهبود تراکم از موهای ریش یا موهای پشت استفاده کرد ولی درصد زیادی از این موها بعد از کاشت میریزند و دوام چندانی ندارند. سوم این که هرچه رنگ موهایتان به رنگ پوستتان نزدیکتر باشد، نتایج نهایی از نظر زیبایی شناختی مطلوبتر است. در نهایت اگر تارهای مو ضخیم باشند، احتمالاً به نتایج خوبی دست خواهیم یافت.
کاشت مو برای خانمها
کاشت مو برای خانمها دشوارتر است. شایعترین دلیل طاسی در بانوان، ریزش مو با الگوی زنانه است. این شکل ریزش مو باعث میشود که تراکم مو در فرق سر کاهش یابد. متاسفانه کاشت مو برای این دسته از درمانجویان نتایج مطلوبی ندارد. چون تراکم به شکل پراکنده کاهش مییابد و نمیتوانیم منطقهای را پیدا کنیم که مشخصاً طاس یا بدون مو باشد. کاشتن مو در بین موهای سالم کار دشواری است و گاهی میتواند شرایط را بدتر کند.
خانمهایی که از مشکلات زیر رنج میبرند، کاندیدای مناسبی برای کاشت مو هستند:
- ریزش مو با الگوی مردانه (نه زنانه)
- بالا رفتن خط رویش و بلند شدن پیشانی
- طاسی در اثر ضربه، تروما، سوختگی، شیمیدرمانی، بیماریهای پوستی و جراحی
هزینهی کاشت مو
هزینهی کاشت مو به عوامل زیادی بستگی دارد که در این بخش به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- هزینهی ملزومات بهداشتی و وسایل یکبار مصرف اتاق تا حدی با نوسانات ارزی تغییر میکنند و روی قیمت کاشت مو تاثیر میگذارند.
- روش کاشت مو مهم است. در شرایط یکسان، روش FUT ارزانترین و روش MicroFIT گرانترین روش است.
- هرچه تراکم هدف بیشتر باشد، یعنی باید زحمت و زمان بیشتری برای آن صرف شود. پس هزینهی کاشت نیز افزایش مییابد.
به جز هزینههای اصلی کاشت مو، باید به هزینههای اقامتی، داروهای مصرفی، آزمایشات پیش از عمل، درمانهای بعد از عمل (مثل PRP یا مزوتراپی) و مواردی از این قبیل توجه کنید. البته این هزینههای فرعی نسبت به هزینههای اصلی بسیار کمتر هستند.
عوارض و خطرات کاشت مو
روشهای FUT و ترکیبی
در این روشها به دلیل این که از برداشت نواری استفاده میکنیم، خطرات و عوارض بیشتر هستند.
درد
در طول جلسهی کاشت مو و تا ۶ ساعت بعد از ترک کلینیک دردی نخواهید داشت. بعد از این مدت، اثر داروی بیحسی موضعی از بین میرود و ممکن است احساس درد مبهمی در پشت سر داشته باشید. حدود ۹۵ درصد از درمانجویان به خوبی این ناراحتی را تحمل میکنند. برای آن ۵ درصد نیز داروهای مسکنی تجویز خواهیم کرد تا به راحتی دردشان را تسکین بخشند.
پانسمان و خونریزی
پس از پایان کاشت مو، پانسمانی روی سر شما گذاشته میشود که مثل یک هدبند ورزشی است. این پانسمان با ایجاد فشاری ملایم باعث میشود که زخم شما بسته بماند و خونریزی نکند.
چون همزمان با داروی بیحسی، داروی آدرنالین (منقبض کنندهی عروق) نیز به زیر پوست تزریق میشود، کمی خونریزی بعد از جراحی محتمل است. در موارد بسیار نادر ممکن است خونریزی شدید رخ بدهد که در این صورت باید با کلینیک تماس بگیرید.
روشهای FIT، SUT و MicroFIT
چون در این روشها زخمهای ایجاد شده کمتر از ۱ میلیمتر قطر دارند، پس خونریزی نمیکنند و نیازی به بخیه زدن هم نیست. روی این زخمهای ریز بلافاصله لختههای خونی تشکیل میشود که خود به خود طی یک یا دو روز بعد از جراحی میریزند.
- درد: معمولاً بعد از جراحی دردی وجود ندارد. در موارد نادر ممکن است کمی درد تجربه کنید که با داروهای مسکن مدیریت میشوند.
- پانسمان و خونریزی: این روشها نیازی به پانسمان بعد از عمل ندارند و یک پوشش ساده روی سر برای جلوگیری از نفوذ آلودگیها کفایت میکند. خونریزی بسیار محدود است و تقریباً هیچگاه خونریزی شدید نخواهیم داشت.
توصیههای قبل از کاشت مو
قبل از این که برای کاشت مو اقدام کنید باید مواردی را بدانید و مواردی را هم بررسی کنید.
علت ریزش مو چیست؟
اولین قدم این است که علت ریزش مو را شناسایی کنید. مثلاً افرادی که از آلوپسی آرهآتا رنج میبرند، کاندید مناسبی برای کاشت مو نیستند چون احتمال ریزش دائمی موهای کاشته شده بسیار بالاست. پس باید ببینید که آیا طاسی در شما با کاشت مو برطرف میشود یا خیر.
درمانهای دیگر را امتحان کنید
اگر دچار ریزش مو و طاسی شدهاید، ابتدا باید به سراغ درمانهای کمتهاجمیتر و دارویی بروید. شامپوها، داروهای موضعی، روشهایی مثل مزوتراپی، داروهای خوراکی و موارد دیگر میتوانند به کاهش ریزش مو یا رشد دوبارهی موها کمک کنند.
به طور کلی بهترین کاندید کاشت مو کسی است که روند ریزش مو در او تثبیت شده باشد یا وضعیت ریزش موها در آینده قابل پیشبینی باشد. برای همین بسیاری از مراجع علمی سن ایدهآل کاشت مو را بالاتر از ۳۵ یا ۴۰ سالگی میدانند. چون در این سنین، تکلیف ریزش مو تا حد خوبی مشخص شده است.
انتخاب مرکز کاشت مو
اگر شرایط شما برای کاشت مو مساعد است، باید به سراغ انتخاب یک مرکز حرفهای کاشت مو بروید. نکات زیر میتوانند در این امر به شما کمک کنند:
- با پزشک متخصص کلینیک صحبت کنید. گفتههای او را ارزیابی کنید و ببینید که آیا ارجحیت او ارائهی بهترین خدمت به شماست یا خیر.
- نمونه کارهای قبلی را بررسی کنید. معمولاً در جلسهی مشاوره، آلبومی از کاشت موهای قبلی به شما نشان داده میشود. ببینید که درمانجویان قبلی که شرایطی مشابه شما داشتهاند، اکنون به چه نتایجی رسیدهاند.
- محیط کلینیک و کارکنان را ارزیابی کنید. محیط آرام و کارکنان حرفهای ملاکهایی از کیفیت کاری و درمانی مرکز کاشت مو هستند.
کلینیک نگارین با ؟ سال تجربه، افتخار خدمت رسانی به بیش از ؟ (تعداد) متقاضی کاشت مو را داشته و موفق شده رضایت کامل درمانجویان خود را جلب نماید. استفاده از تجهیزات بهروز و پیشرفته، کادر درمانی حرفهای و محیطی استاندارد باعث شده به عنوان یکی از برترین مراکز کاشت مو در ؟ (شهر) شناخته شویم.
نکتهی نهایی: راز کاشت موی موفق
در انتهای این مقاله میخواهیم راز کاشت موی موفق را به شما بگوییم. باید بدانید که کاشت مو جدا از این که نیاز به تخصص و دانش پزشکی دارد، کاری ظریف و هنرمندانه است. همچنین باید بدانید که در کاشت مو هدف ما این نیست که تراکم موهای شما را به دوران طلایی جوانی برسانیم. این کار نه منطقی است و نه ممکن. هدف ما در کاشت مو این است که با حداقل تراکم، به زیباترین و چشمنوازترین نتایج برسیم.
تمام دستگاهها، تکنیکها و روشهای کاشت مو اختراع شدهاند تا به ما در اجرای کاشت مو کمک کنند. ولی نهایتاً همه یا بخش عمدهی مراحل برداشت، آمادهسازی و کاشت گرافتها (حتی در روش رباتیک ARTAS) مستقیماً به دست جراح انجام میشود. اگر جراح توانمند و هنرمند باشد، نتایج کاشت مو رضایت بخش خواهد بود و این راز کاشت موی موفق است.
سلام خسته نباشید
من 9 ماهه که کاشت موکردم و هنوز از شامپوی سنستیو السینا استفاده میکنم آیا میشه همیشه از همین شامپو استفاده کنم؟؟؟
با عرض سلام خواستم بدونم اگر بعد کاشت از کلاه کاسکت استفاده کنم موهام دچار ریزش میشه؟؟
سلام
من جلوی سرم ریخته و نیاز دارم کاشت مو انجام بدم بانک موی خوبی هم دارم
امکان کاشت مو بدون تراشیدن سر وجود داره؟<
سلام . و عرض خسته نباشید….کاشت مو به روش سوئدی چیه و میشه یه راهنمایی در این مورد بکنید؟