ریزش مو

تزریق PRP، معجزه درمان با پلاسما!

5
(40)

طی سال‌های اخیر محققان به نکته جالبی دست یافته‌اند؛ آنها اثبات کرده‌اند که بدن انسان توانایی بهبودی خود را دارد! تزریق PRP یا همان پلاسمای غنی از پلاکت روشی نوین است که در آن از پلاسمای بدن برای اهداف درمانی استفاده می‌شود.

با این کشف مهم، محققان دریافتند که می‌توان از این راهکار به منظور درمان معضلات و بیماری‌های مختلف استفاده کرد. در حال حاضر از این متد به منظور درمان ریزش مو، آسیب وارد شده به تاندون، آرتروز و مواردی از این قبیل استفاده می‌شود.

اما طی فرایند PRP چه اتفاقاتی روی می‌دهد؟ آیا این متد واقعاً اثربخش است؟ اگر این‌طور است، ریسک‌ها و نقاط ضعف آن چیست؟ با ما همراه باشید تا PRP را به شیوه‌ای متفاوت بشناسید!

تزریق PRP چیست و چه کاربردی دارد؟

PRP تراپی (Platelet-rich Plasma) به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است که در ایران تحت عنوان پلاکت درمانی نیز شناخته می‌شود. اما پلاسما چیست؟

پلاسما یکی از اجزای خون است که حاوی پلاکت‌ها یا پروتئین‌های خاصی است که به لخته شدن خون کمک می‌کنند. ناگفته نماند که پلاسما حاوی پروتئین‌های خاصی است که نقش مهمی در رشد سلول‌ها دارند.

محققان نیز با جداسازی پلاسما از خون متد PRP را ابداع کرده‌اند. درواقع ایده اصلی این متد بر مبنای ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده و کمک به رشد سلول‌های جدید است. از آنجا که در پلاسمای غنی از پلاکت، فاکتورهای رشد بیشتری قرار دارد، محققان بر این باورند که بهبودی بافت‌ها با سرعت بیشتری نیز انجام می‌شود.

با این حال تحقیقات در خصوص اثربخشی این متد همچنان ادامه دارد. حال که آشنایی اولیه‌ای با این روش پیدا کردید، بهتر است که نگاهی به کاربردهای متفاوت آن داشته باشیم.

کاربرد متد PRP

محققان استفاده از این متد را در رفع چندین معضل اثربخش و مفید دانسته‌اند. از جمله این معضل ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان ریزش مو

ریزش مو از جمله معضلاتی است که نزدیک به یک سوم مردم جهان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. تحقیقات برای یافتن راهکاری ایده‌آل برای رفع این مشکل همچنان ادامه دارد. اما خبر خوب اینجاست که محققان تزریق پی آر پی را راهکاری مؤثر برای حل این معضل دانسته‌اند.

تحریک رشد مو و جلوگیری از ریزش آن از جمله تأثیرات تزریق PRP به شمار می‌آید. جالب است بدانید که این متد تأثیر چشمگیری در درمان آلوپسی آندروژنیک و طاسی با الگوی مردانه داشته است. بخشی از جامعه پزشکی بر این باور است که تزریق پی آر پی باعث رشد طبیعی مو می‌شود. این ماده باعث افزایش گردش خون در محل پیاز مو شده و با تغذیه آن نقش مؤثری در افزایش ضخامت و استحکام آن دارد. جالب است بدانید که گاهی از این روش به صورت ترکیبی با سایر داروهای مؤثر بر ریزش مو استفاده می‌کنند.

در ادامه به صورت تخصصی‌تر در خصوص تأثیر PRP بر قطع ریزش مو صحبت خواهیم کرد.

آسیب وارد شده به تاندون

تاندون بافتی است که ماهیچه‌ها را به استخوان متصل می‌کند. آسیب دیدگی تاندون نه تنها درد زیادی به دنبال دارد، بلکه درمان آن نیز سخت و زمان‌بر است. با این وجود پزشکان با تزریق PRP تأثیرات حیرت‌انگیزی در بهبودی آسیب دیدگی تاندون پا مشاهده کرده‌اند.

ناگفته نماند که این متد در روند بهبودی پس از جراحی تاندون یا رباط نیز کاربرد دارد و نشانه‌های خوبی از بهبودی را به جای گذاشته است.

درمان آرتروز

به منظور درمان آرتروز زانو از هیالورونیک اسید استفاده می‌کنند. با این حال طی تحقیقاتی که در سال 2015 صورت گرفت، محققان دریافتند که تأثیر تزریق پی آر پی بیشتر از استفاده از هیالورونیک اسید است.

اگرچه این خبر خوشحال‌کننده است، اما لازم است که تحقیقات و آزمایشات بیشتری در خصوص عملکرد دقیق تزریق پی آر پی به زانو و نقش آن در رفع آرتروز صورت بگیرد.

چگونه باید برای تزریق PRP آماده شویم؟

بسیاری از پزشکان استفاده از این متد را به منظور دستیابی به اهداف مختلف، مانند قطع ریزش مو یا کمک به رشد آن را مناسب می‌دانند. لازم است بدانید که پلاسمای غنی از پلاکت به روش‌های مختلفی تزریق می‌شود.

گاهی اوقات به منظور تزریق این ماده از بی‌حس کننده‌های موضعی مانند لیدوکائین استفاده می‌شود. با این حال برخی دیگر از پزشکان بی‌حس کننده موضعی را با PRP مخلوط می‌کنند تا هر گونه درد یا ناراحتی را به حداقل برسانند.

جالب است بدانید بدن انسان هر سه روز یک بار پلاسمای خود را جایگزین می‌کند. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم که در این دوره رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید.

در نهایت نیز لازم است که توصیه‌های پزشک پیش از تزریق پلاسما را به خوبی گوش کرده و به تک تک آنها عمل کنید. به این ترتیب نتیجه بهتری از تزریق این ماده کسب خواهید کرد.

روند درمانی روش PRP به چه صورت است؟

همانطور که پیش‌تر بدان اشاره شد، در متد PRP از پلاسما به منظور اهداف درمانی مختلف استفاده می‌شود. اما این متد طی چه مراحلی انجام می‌شود؟

مراحل درمان با استفاده از PRP

PRP یک فرایند درمانی 3 مرحله‌ای است. به منظور کسب نتیجه دلخواه از این راهکار 3 جلسه درمانی طی 4 تا 6 هفته توصیه می‌شود. البته اتمام این جلسات به معنای پایان کار نیست؛ بهتر است به منظور حفظ نتیجه نهایی هر 4 تا 6 ماه این روند را تکرار کنید.

اما بیایید به صورت جزئی‌تر به بررسی مراحل مختلف این متد بپردازیم.

مرحله نخست؛ دریافت خون

در مرحله اول از شما خون گرفته می‌شود. پس از آن خون در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار داده خواهد شد. میزان خون دریافتی در این متد برای اهداف مختلف متفاوت است. به عنوان مثال برای قطع ریزش مو از طریق این متد 20 میلی لیتر خون از فرد مراجعه‌کننده گرفته می‌شود. (سانتریفیوژ دستگاهی است که محلول مورد نظر را با سرعت می‌چرخاند و مایعات با چگالی مختلف را از هم جدا می‌کند.)

مرحله دوم: سانتریفوژ خون

خون دریافت شده از فرد مراجعه‌کننده به مدت 10 دقیقه در دستگاه سانتریفیوژ قرار می‌گیرد. در پایان، خون به 3 بخش مختلف جداسازی می‌شود:

  • پلاسمای فاقد پلاکت
  • پلاسمای غنی از پلاکت
  • گلبول‌های قرمز خون

مرحله نهایی؛ تزریق پلاسما

در نهایت پلاسمای غنی از پلاکت به داخل یک سرنگ کشیده شده و در نواحی مورد نظر تزریق می‌شود.

آیا روش PRP عوارضی هم به دنبال دارد؟

از آنجا که در متد PRP ماده‌ای به بدن تزریق می‌شود، احتمال بروز عوارض مختلفی وجود دارد. با این حال عوارض ناشی از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت در مقایسه با سایر روش‌های درمانی مانند تزریق کورتیزون یا هیالورونیک اسید قابل چشم‌پوشی است. اما علت این موضوع چیست؟

به دلیل اینکه در متد پلاکت درمانی از پلاسمای خون فرد مراجعه‌کننده استفاده می‌شود، احتمال بروز هر گونه واکنش آلرژیک به حداقل می‌رسد. با این وجود این متد همچون سایر روش‌های درمانی عوارضی به دنبال دارد. برخی از عوارض و ریسک‌های ناشی از PRP شامل موارد زیر می‌شود:

  • عفونت
  • آسیب‌های عصبی
  • درد و ناراحتی در محل تزریق
  • آسیب دیدن بافت

به طور کلی توصیه می‌شود که در خصوص عوارض این روش با پزشک خود مشورت کنید. از او بخواهید که راهکارهایی برای به حداقل رساندن عوارض این متد به شما پیشنهاد دهد.

ریسک‌های ناشی از تزریق PRP برای درمان ریزش مو

هنگامی که برای مشاوره پیش از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت نزد پزشک مراجعه می‌کنید، حتماً تمام داروها، مکمل‌ها و ترکیبات گیاهی که مصرف می‌کنید را به پزشک اطلاع دهید. همچنین بهتر است پیش از تزریق، مصرف داروهای رقیق کننده خون، سیگار و الکل را قطع کنید.

اگرچه تزریق PRP به عنوان متدی با ریسک پایین شناخته می‌شود، اما این امکان وجود دارد که برخی از افراد از انجام این روش منع شوند. اگر به یکی از بیماری‌های زیر مبتلا هستید، بهتر است که از روش‌های دیگری برای بهبودی و درمان آسیب دیدگی‌های خود استفاده کنید:

  • عفونت‌های حاد یا مزمن
  • سرطان
  • بیماری‌های مزمن کبدی
  • بیماری‌های پوستی
  • اختلال متابولیک
  • تعداد پلاکت پایین خون
  • بیماری تیروئید
  • هیپوفیبرینوژنمی

بنابراین با توجه به نکاتی که مطرح شد، تصمیم بگیرید که آیا تزریق PRP راهکار درمانی مناسبی برای شماست یا خیر؟ با پزشک خود مشورت کنید و در نهایت بهترین تصمیم را اخذ کنید.

آیا متد PRP روشی پرهزینه است؟

با توجه به اینکه PRP روشی غیرتهاجمی است، افراد زیادی به دنبال بهره‌مندی از مزایای بی‌نظیر آن هستند. اما در رابطه با هزینه‌های این روش چه می‌دانید؟

هزینه‌های ناشی از PRP به پارامترهای متعددی بستگی دارد. در وهله نخست هزینه این روش با توجه به اهداف شما تعیین می‌شود. هزینه مربوط به PRP برای ریزش مو، رفع آرتروز و موارد دیگر کاملاً با یکدیگر متفاوت است.

عامل مؤثر بعدی هزینه‌های مربوط به پزشک یا کلینیک درمانی است. بدیهی است که هزینه استفاده از خدمات پزشکان باتجربه و کلینیک‌هایی با سابقه درخشان با سایر افراد و کلینیک‌ها متفاوت است.

عامل مؤثر بعدی بر هزینه‌های PRP تعداد جلسات مورد نیاز است. به منظور کسب نتیجه مطلوب از این روش معمولاً پیشنهاد می‌شود که 3 جلسه تزریق پلاسمای غنی از پلاکت طی 4 تا 6 هفته انجام شود. از طرفی مراجعه‌کننده باید هر چند ماه نسبت به تزریق مجدد این ماده اقدام کند. به همین خاطر است که این روش به دلیل تعدد جلسات درمانی نسبت به سایر روش‌های درمانی هزینه بر تلقی می‌شود.

با این حال احتمال ریسک پایین و عوارض بسیار کم تزریق پی آر پی، این روش را به گزینه‌ای ایده‌آل برای افراد واجد شرایط تبدیل کرده است.

تأثیرات ناشی از تزریق PRP بعد از چه مدت زمانی نمود پیدا می‌کنند؟

شاید این پرسش ذهن شما درگیر کرده باشد که تأثیرات تزریق پلاسمای غنی از پلاکت چه زمانی ظاهر می‌شود؟

اگر تزریق پی آر پی به دلیل رفع آسیب‌ دیدگی تاندون یا آرتروز باشد، معمولاً پزشک توصیه می‌کند که چند روز بعد از این تزریق استراحت کنید. با این حال در اکثر موارد افراد این امکان را دارند که بعد از تزریق به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهند.

در رابطه با تأثیرات استفاده از این متد نیز باید بدانید از آنجا که تزریق PRP به منظور بهبودی یا کمک به رشد صورت می‌گیرد، تأثیرات آن نیز در دراز مدت مشخص می‌شود. به همین خاطر نباید بلافاصله بعد از تزریق این ماده منتظر نتیجه خاصی باشید.

دستیابی به نتایج مورد نظر به چند هفته تا چند ماه زمان نیاز دارد. بعد از این مدت شاهد بهبودی نسبی خواهید بود. رشد موها، درمان آسیب‌دیدگی‌ها از طریق این روش در طول زمان خود را نشان می‌دهد.

تزریق PRP؛ راهکار درمانی مؤثر، کم ریسک و به‌صرفه!

PRP به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است که به منظور اهداف مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلاسما حاوی پروتئین‌های مختلفی است که نقش مهمی در بهبود و بازسازی بافت‌های آسیب دیده و سلول‌ها دارند.

از این متد به منظور درمان ریزش مو، پارگی تاندون و آرتروز استفاده می‌شود. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت تنها طی سه مرحله انجام می‌شود. بعد از اتمام جلسات تزریق PRP مراجعه کنندگان باید هر 4 تا 6 ماه به منظور حفظ نتایج این کار را تکرار کنند.

ریسک و عوارض ناشی از تزریق این ماده به قدری کم است که آن را به گزینه‌ای ایده آل برای درمان معضلات مختلف تبدیل کرده است. از آنجا که PRP از پلاسمای بدن ما به دست می‌آید، هیچ گونه حساسیت یا واکنش آلرژیکی به دنبال ندارد.

در نهایت به منظور بهره‌مندی از مزایای این متد نوین پیشنهاد می‌کنیم که با پزشک خود مشورت کرده و با کسب اطلاعات کامل نسبت به انتخاب آن اقدام کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟

برای امتیاز به مطلب روی ستاره ها بزنید

میانگین رضایت کاربران 5 / 5. تعداد رای ها 40

اولین نفری باشید که به این مطلب امتیاز می دهید

اگر مطالب ما برای شما مفید بوده است ...

در شبکه های اجتماعی زیر هم ما را دنبال کنید !

اگر این مطلب نظر شما را جلب نکرده است، عذر ما را بپذیرید !

فرصت دهید مطلب را بهتر خواهیم کرد.

جهت بهبود این مطلب پیشنهاد خود را در بخش نظرات ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا